On yllättävän helppoa saada aikaiseksi huono strategia. Voisin jopa väittää, että useimmiten kuukausien tai vuosien strategiatyön tuloksena saadaan aikaiseksi jopa umpisurkea strategia!
Tässä muutamia onnistuineita tapoja tehdä suorastaan hirvittävä ja tunnelmaa latistava yritysstrategia, joka herättää koirassasikin myötähäpeän tunteita.
Kuorruta strategiasi hölynpölyllä ja tee siitä vähintään sata sivua pitkä dokumentti – mitä puisevampi niin sen parempi
Muistathan, että puhumalla selkokieltä ja esittämällä asiat tiiviisti saatat paljastaa oman tyhmyytesi! Kaiva siis tietosanakirja esiin ja käytä jokaisessa lauseessa vähintään muutaman sanan verran niin käsittämätöntä jargonia, ettei sitä ymmärrä alasi osaavin asiantuntijakaan. Jos saat lauserakenteet vielä niin kapulakielisiksi, että Verohallinnon virkailijatkin häkeltyvät kyvystäsi kirjoittaa ympäripyöreää tekstiä, niin alat olla oikeilla jäljillä.
Muista vielä, että pituus ratkaisee. Jos strategiadokumenttisi (PowerPointeja unohtamatta) ovat vain 50 sivua, niin olet korkeintaan työsi puolivälissä. Mikäli et keksi kirjoitettavaa, niin laadi joukko diagrammeja ja nuolikaavioita ja viittaa niihin ristiin rastiin pitkin poikin tekstiäsi.
Ole täysin samanlainen kuin kilpailijasi – kopioimalla voittoon!
Jos erottaudut kilpailijoistasi, niin jokuhan saattaa huomata sinut! Antaudu pelollesi ja tyydy paikkaasi sinttinä markkinajohtajan varjossa. Tiedät kuitenkin, etteivät ne omat luovat ajatuksesi kuitenkaan toimi – sinähän ne nimittäin keksit. Ole siis kuten kaikki muutkin ja ota motoksesi ”another brick in the wall”.
Muista vielä, että alan parhaat käytännöt ja vakiintuneet toimintamallit ovat ihan oikeasti verrattavissa Herran sanaan. Ei niitä sovi kyseenalaistaa. Mitään uutta ei ole koskaan kehitetty kokeilemalla jotain uutta.
Muista miellyttää kaikkia ja ennen kaikkea älä tee mitään valintoja
Hyvä strategia on pitkälti valintojen ja rajausten tekemistä, mutta näin tekemällä saatat pahoittaa jonkun mielen. Ole siis kiltti ja tee päätökset ison komitean voimin. Kun kaikkien mielipiteet on otettu huomioon, niin voit olla tyytyväisen varma siitä, että kaiken työn jälkeen päätettiin, ettei päätetä mitään.
On hyvä myös pitää mielessä, että olet vastuussa, kun fokusoit resurssit tiettyyn tavoitteeseen. Mitä jos olet väärässä? Joutuisit myöntämään virheesi, koska sinä teit päätöksen. On parempi häröillä ympäriinsä ja pomppia kumipallona tavoitteesta toiseen ja syyttää sitten olosuhteita, kun kaikki kuitenkin epäonnistuu.
Luo lista utopistisia tavoitteita keinot unohtaen ja kutsu sitä strategiaksi
Oikeassa strategiatyössä joudutaan oikeasti käyttämään harmaita aivosoluja ja pohtimaan asioita monesta eri näkökulmasta. Syyt ja seuraukset, vuorovaikutussuhteet, analyysit, arvoketjut, resursointipäätökset – tässähän on hirveästi työtä!
On paljon parempi laittaa kaikki tuo sivuun ja todeta, etteivät ne strategiat kuitenkaan toteudu käytännössä. Laadi siis lista tavoitteita, jotka näyttävät tältä:
- Strategiamme on kasvaa joka vuosi 200 % ja saavuttaa vähintään 50 % kannattavuus.
- Ydinstrategiamme on olla alamme ykkönen.
Älä edes yritäkään miettiä, miten nämä ”strategiat” saavutetaan käytännössä. Usko vain lujasti siihen, että kun tavoitellaan tähtiä, niin päästään kuuhun. Realismi ja suunnitelmat ovat luusereita varten!
Unohda asiakas ja työntekijät – strategia on osoitus johtajan erinomaisuudesta
Muista, että organisaatio on olemassa sinun ihailuasi varten. Kauan eläköön toimitusjohtaja! Laadi siis strategiasta täysin minä-keskeinen. Puhu organisaation missiosta ja visiosta ja johdon roolista suunnannäyttäjänä.. Älä edes mainitse asiakasta tai sitä, miten uuden strategian on tarkoitus luoda arvoa asiakkaalle. Strategian ensisijainen tarkoitus on kuitenkin vain pönkittää egoasi, joten pysy asiassa. Äläkä unohda laittaa kuvasi strategiadokumentin kanteen.
Työntekijöitä ei tule ikinä osallistaa strategiaprosessiin. He ovat vain palkattuja käsiä. Johtoryhmä on yrityksen aivot ja johtajan työtä on ajatella työntekijöidensä puolesta. Työntekijät tuskin osaisivat ilman johdon tukea istua edes oikein päin vessanpytylle.
Näillä eväillä on lähes mahdotonta epäonnistua surkean strategian luomisessa. Älä siis jää odottamaan vaan pilaa organisaatiosi tulevaisuus jo tänään!